Moje finance - Marec 2015

15.09.2018 / Matija Tomšič
Posredniki svetujejo: kaj se ta hip splača kupiti Kupiš nezazidljivo in počakaš, da postane zazidljivo! Se splača?

Posredniki svetujejo: kaj se ta hip splača kupiti

˝Investicijsko gledano je nakup zemljišča vsekakor zanimiva naložba˝ se strinja tudi Nina Hudnik iz agencije Roni nepremičnine. ˝Urbana naselja in središča se širijo. V zadnjem času je bilo na področju gradnje zatišje, vendar je dolgoročno realno pričakovati, da se bo znotraj naselij in na njihovih obrobjih še poseljevalo. Prednost je že infrastruktura, ki je na takšnih območjih vsaj delno urejena. To je ugodno tako za kupca kot za občino, v kateri je nepremičnina,˝ pojasnjuje.

Toda več kot za zemljišča je bilo v zadnjem času zanimanja za naložbe v stanovanjske nepremičnine, zlasti za manjša stanovanja in takšna, potrebna prenove, ali poslovne prostore, opažajo /.../ v Roni nepremičnine.

Podobno pravijo tudi v Roni nepremičninah, kjer prevladujejo kupci zazidljivih stavbnih zemljišč, namenjenih za gradnjo enodružinskih hiš, ali kmetijskih zemljišč, namenjenih za kmetijsko obdelavo in sorodne dejavnosti.

Kupiš nezazidljivo in počakaš, da postane zazidljivo! Se splača?

Paziti je treba tudi na davke, opozarja Nina Hudnik iz Roni nepremičnin. V primeru spremembe namembnosti in poznejše prodaje je treba plačati davek na kapitalski dobiček, ki znaša od pet do 25 odstotkov, odvisno od tega, koliko časa je minilo od spremembe namembnosti do prodaje.