Slovenske novice - September 2018

15.09.2018 / Matija Tomšič
Cene v nebo, kaj pa najemnine?Predvsem na najbolj zaželenih lokacijah primanjkuje stanovanj.Kaj bo z vašimi nepremičninami, če Šarčevi dvignejo davkeNepremičninski agenti poudarjajo, da bi bilo bolje povečati nadzor nad črnim trgom.

Cene v nebo, kaj pa najemnine?Predvsem na najbolj zaželenih lokacijah primanjkuje stanovanj.

Najemnine višje ​tudi za petino 

Na cene najema vpliva tudi skopa ponudba najemnih stanovanj na trgu, predvsem v mestih in bližnji okolici, pravi Rok Hudnik (Roni team).

V Ljubljani 3000 stanovanj premalo 

/.../ ocenjuje, da v Ljubljani 1- do 2-sobnih stanovanj primanjkuje nekaj sto. Malo manj je povpraševanja po čisto majhnih stanovanjih (garsonjerah) in po večjih stanovanjih (štirisobnih in več). Hudnik pa ocenjuje, da v Ljubljani primanjkuje vsaj 3000 primernih enot (to pomeni, da so stanovanja ustrezna glede na velikost in zagotovljena parkirna mesta in da so ustrezno vzdrževana ali dovolj nova, da so tudi tekoči stroški vzdržni in da so višje enote opremljene z dvigalom).

Solarjeva večjo težavo vidi v urejenosti najemniških stanovanj, »kajti najemnik si želi urejena stanovanja na ustrezni lokaciji in sprejme tudi višjo najemnino, če je stanovanje lepo opremljeno in urejeno. V Ljubljani manjkajo predvsem najemna stanovanja za mlade z najemnino, ki bi bile nižja od tržne. Ocenjujem, da Slovenija potrebuje okrog 9000 tovrstnih stanovanj.«

Trg novogradnje hitro absorbira

Gradnja SSRS bo imela zelo omejen vpliv, tudi če bo v enem letu na voljo več sto novih javnih stanovanj, saj povpraševanje po najemnih stanovanjih sega v več tisoč stanovanj, pa je prepričan Hudnik: »Trg tudi zasebne in javne novogradnje hitro absorbira ker se priseljevanje v Ljubljano iz drugih delov Slovenije še vedno nadaljuje (urbanizacija), zlasti je to pomembno v času konjukture, ko se število delovnih mest v Ljubljani in bližnji okolici poveča tudi za nekaj deset tisoč, česar v času najhujše krize ni bilo.«

Vir: https://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/clanek/cene-v-nebo-kaj-pa-najemnine-89418 

Kaj bo z vašimi nepremičninami, če Šarčevi dvignejo davke

Nepremičninski agenti poudarjajo, da bi bilo bolje povečati nadzor nad črnim trgom.

LJUBLJANA – Koalicija Marjana Šarca je v koalicijski pogodbi zapisala, da bodo osebne prihodke iz kapitala in rent vključili v osnovo za odmero dohodnine. Pri dohodkih od nepremičnin bi lahko država pobrala kar polovico.
Nekateri opozarjajo, da bi to pomenilo podražitev nepremičnin. Kako bi to vplivalo na nepremičninski trg? Ob potencialno dražjih nepremičninah bi to pomenilo krčenje nepremičninskega trga. Kako bi to vplivalo na oddajo najem stanovanj? Odgovarjajo nepremičninski agenti.

Rok Hudnik (Roni team)

Najemi so že zdaj kar precej obdavčeni. Problem je v črnem trgu, saj se zaradi slabega nadzora oddajanja na črno in nizkih kazni še vedno nekateri odločijo za oddajanje brez prijave davčnemu organu. Če bi se obremenitev dohodkov iz najemnin še povečala, bi to samo še povečalo t. i. črni trg. Bolje bi bilo poskrbeti za večji in bolj ustrezen nadzor nad črnim trgom in poenostaviti birokratske postopke za Airbnb (soglasje sosedov in solastnikov ipd.). Dvig dajatev na tovrstne prihodke lastnikov bi bil neproduktiven in bi samo še povečal obseg oddajanja na črno.

Tovrstno povečanje obdavčitve na samo ceno nepremičnin in število stanovanj, ki se oddajajo, ne bi imelo izrazitega vpliva, ker so cene (vsaj v Ljubljani) že zelo visoke in bi ta strošek težko še dodatno prevalili na kupce in najemnike.

Vir: https://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/clanek/kaj-bo-z-vasimi-nepremicninami-ce-sarcevi-dvignejo-davke-89277