Moje finance – Oktober 2014

15.09.2018 / Matija Tomšič
Dvosobna stanovanja se v Ljubljani oddajajo od 250 do 380 evrov na mesec, ugotavlja geodetska uprava. Najemnine se vrtijo med 400 in 600 evri na mesec, pa trdijo nepremičninske agencije in kažejo spletni oglasniki. Kdo ima prav? Kaj pravijo najemodajalci? Prvi: »Niti za cent ne znižam najemnine!« Drugi: »Ceno znižam za 10 odstotkov, če mi plačate vnaprej za vse leto!« Tretji: »Če se ujameva, vam znižam, sicer ne!« Preverili smo tudi, kako donosne so v resnici najemnine.

Kaj se dogaja na trgu?

Kaj pa opažajo nepremičninske agencije? »Najemnine dvosobnih stanovanj, velikih med 50 in 60 kvadratnimi metri, so v povprečju od 400 do 500 evrov na mesec, v središču Ljubljane 650 evrov (plus mesečni stroški). V okolici Ljubljane so najemnine med 350 in 450 evri na mesec,« navajajo Roni nepremičnine.

Barantanje za nižje cene

In koliko so sicer na splošno najemodajalci pripravljeni znižati najemnino? »Do 20 odstotkov se da znižati, a le če cena ni bila znižana že prej,« ocenjujejo v /.../. Znižanju najemodajalci niso naklonjeni. Pogajati se je mogoče za približno nekaj deset evrov. Vse skupaj je odvisno od postavljene cene, opažajo v Roni nepremičnine. Spremenila pa so se pravila za varščine. Najemodajalci zdaj navadno zahtevajo enomesečno najemnino, pred finančno krizo pa so dve ali tri. »Plačilo dveh, treh ali več najemnin vnaprej je danes že zelo redka praksa. Pri nas smo to doživeli le pri tujcih, ki najemajo za krajše obdobje, do leta dni,« še dodajajo v Roni nepremičnine.

Vložiti v obnovo ali ne?

 »V celoti opremljeno stanovanje je navadno prednost, še posebno pri najemu tujcev. Če je kakšna oprema odveč, jo najemodajalec še vedno lahko odstrani,« razmišljajo v Roni nepremičnine